Dezinsectia este actiunea de prevenire si de combatere a antropodelor care transmit diferiti agenti patogeni, producand aparitia imbolnavirii la om si crearea de disconfort fizic. O mare parte din bolile contagioase ca : toxiinfectiile ali-mentare, holera, dizenteria, febra tifoida, tetanos si diferite parazitoze sunt transmise de insecte fiind raspandite pe tot globul si se inmultesc foarte repede. Mijloacele de lupta impotriva antropodelor daunatoare pot fi profilactice (defensive) si curative (ofensive).
* Profilactic (preventiv) se refera la aplicarea intocmai si permanent a masurilor igienico-sanitare, de buna gos-podarire a obiectivului in scopul reducerii la minimum a depozitelor de materii organice in descompunere, favorabile dezvoltarii larvelor si a posibilitatilor de acces a insectelor adulte spre hrana. Are caracter permanent si trebuie facuta o data la 3 luni.
* Curativa (de combatere sau terapeutica) consta in executarea unor actiuni de combatere in focar, cu scopul distrugerii rapide a daunatorilor existenti. Se realizeaza la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.
Substante utilizate:
Substantele insecticide folosite sunt din grupele III si IV de toxicitate, conform Listei produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii.
Speciile cel mai des intalnite:
Este un insecticid extrem de versatil, ce actioneaz prin contact si ingestie, avand drept substanta activa un piretroid sintetic.
Este conditionat sub forma de macro-emulsie in dispersie apoasa, fapt ce-i confera eficacitate sporita, usurinta in formarea amestecului de lucru si rezidualitate ridicata in conditii de siguranta pentru aplicator.
Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu este inflamabil.
Solfac EW 50 manifesta o eficacitate deosebita impotriva tuturor artropodelor, indiferent daca sunt insecte, centripede, milipede sau arahnide, fiind indicat pentru combaterea lor in orice mediu, industrial, casnic sau public.
Nu are efecte negative, daca este aplicat conform indicatiilor de pe eticheta, asupra plantelor, albinelor sau a altor vietuitoare non-vizate.
Aplicarea Solfac EW 50 se face rezidual cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie, fiind posibila aplicaea acestuia si la interior si la exterior: in interior se va insista cu precadere pe locurile unde daunatorii se ascund sau se odihnesc(crapaturi, grinzi, tocurile usilor si ferestrelor), iar la exterior se va pulveriza la baza incintelor ce se doresc a fi protejate, pe peretii exteriori, dar si pe vegetatia existenta pe o raza de 20-50m.
Solfac EW 50 are o remanenta de 6 pana la 8 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.
Daunatori vizati:
Mod de aplicare:
Se recomandă o doză de 40-60 ml de produs diluat în 5 litri de apă.
Norma de consum este de 5 litri soluţie de lucru/100mp.
Daunatori vizati: Capuse, Furnici, Gandaci, Molii, Muste, Paduchi, Paianjeni, Plosnite, Purici, Tantari
Compozitie: 100g de Solfac EW 50 contine 5g (5%) de Cyfluthrin si coformulanti pana la 100g
Ambalaj: Flacon de 1000 ml
Produs de Bayer, Germania
Este un insecticid piretroid, având ca substanta activa deltamethrin-ul, un izomer cu o eficacitate dovedita in distrugerea sistemului imunitar al insectelor daunatoare.
Este conditionat sub forma de suspensie concentrate, conditionare ce ofera un raport optim intre eficacitatea biologica, remanenta si siguranta in aplicare, atât pentru operator, cât si pentru beneficiar.
Este biodegradabil, are o fotostabilitate mare, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu este inflamabil.
Manifesta o eficacitate deosebita impotriva intregului spectru de insecte daunatoare: Dictyoptera – gândaci, Diptera – muste si tântari, Siphonoptera – purici, paduchi, Hemiptera – plosnite, Lepidoptera – molii, Coleoptera – carabusi; Dermapthera – urechelnite, Psocoptera – paduchi de carte, Hymenoptera – furnici.
Este clasificat in U.E. ca un insecticid cu o toxicitate extrem de scazuta pentru vietuitoarele non-vizate (in special, mamiferele), efectele sale adverse asupra acestora fiind absolute intâmplatoare si neimportante ca gravitate.
Este un insecticid care actioneaza prin contact si ingestie, penetrând extrem de rapid stratul de chitina al insectelor, paralizându-le sistemul nervos si provocâdu-le moartea.
Aplicarea K-Othrine SC 25 se face rezidual cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie – pompa de presiune scazuta; formularea de suspensie concentrata favorizeaza formarea unor depozite microscopice de substanta activa dupa tratament, care nu pot fi absorbite repede de suprafata tratata, generând o remanenta crescuta.
Utilizarea insecticidului K-othrine SC25: Se recomanda a fi utilizat in interior, indiferent ca e vorba de incinte industriale, comerciale, spatii casnice sau spatii de maxima igiena protejata (scoli, spitale, industria alimentara, industria farmaceutica).
K-othrine SC 25 are o remanenta de 6 pana la 9 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.
Daunatori vizati: gandaci de bucatarie, purici, capuse, plosnite, furnici, omizi, muste, tantari, viespi.
Ambalaj: Flacon de 1000 ml
Produs de Bayer, Germania
Este o momeala insecticida conditionata sub forma de gel de culoare alba avand drept substanta activa imidaclopirid-ul, un neionicotinoid de generatia a II-a ce actioneaza asupra receptorilor acetilcolinici din membrana post-sinaptica, blocand functionarea centrilor nervosi ai daunatorului.
Insecticidul Max Force IC Gel este formulat ca singura alternativa la insecticidele clasice, lichide, de contact, pentru combaterea principalelor specii de gandaci de casa. Dupa o monitorizare a nivelului de infestare se va trata suprafata infestata prin aplicarea metodica la distante de 1-2 m a boabelor(0.1-0.2 g) de gel MaxForce IC, insistandu-se acolo unde gandacii se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (aragaze, frigidere, masine de spalat), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, in colturile ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea.
MaxForce are in compozitie si atractanti ce vor atrage la consum gandacii de pe o raza de cativa metri: la 24 de ore dupa tratament se vor observa primii gandaci morti care, pe cat posibil, vor trebui sa fie lasati pe loc: gandacii prin natura speciei se hranesc cu excrementele semenilor sau cu a cadavrelor celor morti, iar tratamentul cu MaxForce foloseste aceasta caracteristica in generarea unui efect de cascada sau domino: exemplarele vii sau cele tinere nascute dupa expulzarea oulalelor de catre femela-gandac contaminata cu MaxForce, isi vor consuma semenii morti, in plus fata de picatura de gel si vor muri, si ei in cateva zile.